Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Let`s Do it Romania! Vezi aici ce au făcut sătmărenii!
Ioana Gavrău  - Sambata, 25 Septembrie 2010
Nu mai puțin de 2000 de sătmăreni s-au implicat sâmbătă în campania națională „Let`s Do it, Romania!“. Fără nicio rușine, toată lumea și-a pus mănușile pe mâini și au început să străbată județul pentru a strânge cât mai multe deșeuri. Nici oficialitățile nu s-au lăsat mai prejos și chiar au făcut o treabă excelentă.




La ora 09.00, pe platoul din fața Prefecturii, voluntarii s-au întâlnit cu reprezentanții campaniei. Acolo au primit sarcini clare în ceea ce privește traseul pe care trebuie să-l curețe. Pe lângă voluntarii de rând, la campanie s-au alăturat Primăria Satu Mare, Consiliul Local, Consiliul Județean, Penitenciarul, jandarmii, Garda de Mediu, APM, Inspectoratul Școlar Județean, dar și foarte mulți profesori și copii.


Și SM Online a pornit la drum prin județ, unde am constatat că echipele de voluntari munceau de zor. De exemplu, pe drumul Lazuri – Botiz, cinci sătmăreni voluntari au început să curețe șanțurile de toate deșeurile menajere.




„Am auzit de campanie și ne-am propus să dăm și noi o mână de ajutor. Suntem un grup de cinci sătmăreni, iubim muntele, dar mai ales curățenia. Sunt profund dezamăgit să observ atâta mizerie în jur! Nu este o treabă complicată, aș putea să-i spun mai puțin plăcută“, a spus Horațiu Lupu, voluntar.


La câțiva kilometri depărtare, echipa Consiliului Județean muncea cu mult spor. În frunte cu vicepreședintele Adrian Ștef, tinerii au strâns toate pet-urile, cartoanele, hârtiile pe care le-au găsit aruncate.



„Constat că sunt foarte multe cutii de energizante în această zonă! Nu știu de ce, poate că locuitorii de aici au nevoie de energizant. Oricum, observ cu dezamăgire o altă față a Sătmarului, cu multă mizerie. Am venit aici de bunăvoie, fără să fiu împins de cineva și cred că facem o treabă foarte bună“, a spus Adrian Ștef.



Și la Pădurea Noroieni se muncea intens. Un grup de zece copilași de la Școala din Halmeu, însoțiți de profesori, curățau spațiul verde. Micuții au fost extrem de încântați de acțiune.

Jandarmii – foarte harnici

Sâmbătă dimineaţa, voluntarii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare au pornit în acţiunea de ecologizare a malului râului Someş, de pe raza localităţii Păuleşti. Acţiunea a demarat în jurul orei 09,00 şi a constat în adunarea deşeurilor, pet-urilor şi a resturilor menajere, pe o distanţă de aproximativ 1,5 kilometri.




„Am fost bucuroşi că în demersul nostru am fost sprijiniţi de o clasă de elevi de la şcoala din Păuleşti, dar am fost dezamăgiţi de cantitatea mare de gunoaie care împânzea zona. Considerăm că prin participarea la această campanie am reuşit să ne aducem contribuţia la protejarea naturii şi refacerea ecosistemului, demonstrând că suntem alături de comunitate nu numai pe timpul executării misiunilor, ci şi pe planul restabilirii raporturilor normale dintre mediu şi om“, a spus Cristian Silaghi, preot militar în cadrul IJJ Satu Mare.

La finalul acţiunii, jandarmii şi elevii au adunat 34 de saci cu deşeuri colectate selectiv, un morman de cartoane şi hârtii, cauciucuri uzate şi mai multe bucăţi de fier vechi. 

Protecţia Mediului – la treabă!

Între orele 8.30 – 11.00, angajații Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare împreună cu familiile lor 60 persoane s-au implicat în Mișcarea Naționala “Let "s do it Romania”, participând la ecologizarea traseului Satu Mare – Lazuri.



Actiunea s-a finalizat prin colectarea a 300 kg de deșeuri menajere, 60 kg Pet și plastic, 15 kg de hârtie și 100 kg de moloz. Deșeurile colectate selective au fost predate Primăriei Lazuri, care se va ocupa cu transportul lor la Groapa ecologică de la Doba, respectiv cu valorificarea celor reciclabile.



Politicieni şi patroni – la muncă!

 

Printre cei care au participat activ la campania „Let’s do it, România” s-a numărat şi consilierul local Sorin Ghilea, care a făcut pe şoferul de camion, transportând sute de kilograme de deşeuri la depozitul de pe strada Caragiale.
 

 

Cu maşina sa cu remorcă s-a întors de trei ori pentru a transporta deşeurile adunate în zona lacului din Botiz, pe traseul Satu Mare – Botiz, precum şi la Sătmărel.
 

 

La Botiz a făcut echipă comună cu omul de afaceri Vasile Lup, care sâmbătă dimineaţa, la punctul de întâlnire din Centrul Nou a adunat în jurul său câţiva tineri entuziaşti, pe care, după finalizarea acţiunii, i-a şi cinstit la restaurantul său, Paloma.

4462 vizite
Distribuie pe